پیشرفت و رشد شخصی با خروج از منطقه امن

اشتراک‌گذاری

آسایش! کلمه‌ای که حالت شگفت‌انگیزی را بیان می‌کند. همه انسان‌ها به دنبال آسایش هستند. بسیاری از افراد بر این باور هستند که داشتن آسایش، مسیرهای پیشرفت و رسیدن به اهداف را هموار می‌کند. اما در بعضی مواقع، این آسایش بزرگترین مانع رشد و پیشرفت بشر است. نداشتن آسایش زندگی را غیر قابل تحمل می‌کند. ولی ممکن است جست‌و‌جوی بیش از حد آسایش افراد را از اهدافشان دور کند و مانع پیشرفت و رشد شخصی برای رسیدن به اهداف شود.

منطقه امن چیست؟

منطقه امن پدیده‌ای است که با سطح اضطراب افراد مرتبط است. در واقع، قرار گرفتن در منطقه امن شامل رفتارهایی می‌شود که اضطراب افراد را در پایین‌ترین سطح نگه می‌دارد. هر رفتار و فعالیتی که فرد برای جلوگیری از به وجود آمدن اضطراب به سراغ آن می رود، می‌تواند به عنوان منطقه امن شناخته شود.

منطقه امن شما کجاست؟ آیا بودن در آن جا به شما احساس راحتی می‌دهد؟ منطقه امن به شما در انجام فعالیت‌های روزمره‌تان چقدر کمک می‌کند؟ به نظرتان اگر محدودیت نداشتید، چقدر زندگی‌تان پیشرفت می‌کرد؟ منطقه امن ما می‌تواند بیشتر از آنچه که تصور می‌کنیم روی رفتارهای ما تاثیر بگذارد.

منطقه امن با احساسات بدن و ذهن بیان می‌شود. در منطقه امن، حس راحتی، آرامش و کنترل احساسات و عدم استرس تجربه می‌شود. احساسات (خوب یا بد) ناشی از انتشار مواد شیمیایی ترشح شده توسط غدد هستند که ترشح آن‌ها توسط تحریک‌های ناشی از افکار یا محیط اطراف ما اتفاق می‌افتد. وقتی شما در آسایش و راحتی کامل هستید، بدنتان دوپامین و سروتونین آزاد می‌کند و احساس خوبی دارید. برعکس وقتی ناراحت هستید، بدنتان شروع به ترشح آدرنالین و گلوتامات می‌کند که باعث ترس، استرس و اضطراب می‌شود. در این حالت بدن برای آماده‌شدن برای مقابله با یک وضعیت نامطلوب، دستور به تپش نامرتب و شدید قلب می‌دهد و عرق می‌کند. میزان رهاسازی این هورمون‌ها متفاوت بوده و به میزان فاصله‌ شما از منطقه امن بستگی دارد.

پیشرفت و منطقه امن

منطقه‌ امن چگونه ساخته می‌شود؟

همه افراد برای آرام بودن و راحت بودن خودشان مرزها و محدودیت‌هایی تعیین می‌کنند و دوست دارند خارج از آن کاری نکنند. در واقع منطقه امن، مانند فرماندار داخلی به ذهن ما دستور می‌دهد که هیچ کاری را خارج از مرزهای از پیش تعیین شده انجام ندهیم.

اما ممکن است مرزهایی که تعیین می‌کنیم؛ مانع پیشرفت و داشتن آینده‌ای بهتر شوند. ترس یکی از اصلی‌ترین سازندگان مرزهای زندگی‌ است. تعاریف افراد از ترس متفاوت است اما در نهایت ترس بخشی جدانشدنی از هویت‌مان را شکل می‌دهد. گاهی به خاطر ترس، از انجام برخی کارها منصرف می‌شویم و از آن‌ها دوری می‌کنیم و به دنبال کارهایی می‌رویم که باعث به وجود آمدن آسایش در زندگی‌مان می‌شوند. گاهی به همین راحتی از پیشرفت خودمان جلوگیری می‌کنیم.

متاسفانه؛ آن چه ما را به راحتی و آسایش می‌رساند، گاه می‌تواند با اهدافمان و آنچه واقعاً دوست داریم مخالف باشد. تغییر و پیشرفت در خارج از منطقه امن ما رخ می‌دهد. زیرا برای تغییر، باید مراحل و تجربه‌های جدید و ناآشنایی داشته باشیم. بدون تجربه‌های جدید، تغییر و پیشرفت معنی ندارد. از طرفی با نگاه به زندگی خود می‌توانیم ببینیم که همه چیز در حال تغییر است و هرچه بیشتر درگیر منطقه امن خود باشیم و در مقابل تغییرات مقاومت کنیم، زندگی سخت‌تر خواهد شد. غلبه کردن بر ترس‌ها و خارج شدن از منطقه امن می‌تواند تجربه‌های جدیدی را به ما یاد بدهد و به رشد شخصی‌مان کمک بسیاری بکند.

10 نکته برای خارج شدن از منطقه امن

اکنون با دانستن مفهوم منطقه امن، این را می‌دانید که برای داشتن زندگی بهتر و پیشرفت کردن، باید از این منطقه امن خارج شوید و باید بتوانید کمی اضطراب را تحمل و کنترل کنید.

1. از آنچه که خارج از منطقه امن شما است آگاه شوید

لیستی از کارهایی که دوست داشتید انجام بدهید ولی به دلیل ترس از موفق نشدن آن ها را انجام نداده‌اید تهیه کنید. دایره‌ای بکشید و کارهایی که انجام آن‌ها شما را آرام می‌کند در داخل دایره بنویسید و کارهایی که باعث ترس و اضطراب شما می شود را خارج از دایره بنویسید. این کار به شما این اجازه را می‌دهد که نمایش بصری منطقه امن خود را ببینید.

پیشرفت و منطقه امن
با منطقه امن خود آشنا شوید

2. به اهداف و مسیر پیشرفت زندگی‌تان فکر کنید

به لیست کارهایی که از انجام دادن آن‌ها می‌ترسید با جزییات کامل نگاه کنید و علت ترستان را بیان کنید. به طور مثال: از صحبت کردن در جمع می‌ترسید؟ چرا؟ آیا صدای خودتان را دوست ندارید؟ آیا به خاطر این است که دوست ندارید در مصاحبه‌ها شرکت کنید؟ با فهمیدن دلایل ترس‌تان می‌توانید بهتر با آن مقابله کنید یا حتی با آن سازگار شوید و پیشرفت کنید.

3. کارهایی را انجام دهید که فاصله‌ کمی از منطقه امن شما دارد

یکی از راه‌های فرار از منطقه امن گسترش دادن آن است. خودتان را در موقعیتی قرار دهید که می‌دانید ممکن است مضطرب شوید و یا بترسید. به عنوان مثال ممکن است شما بتوانید به راحتی با دوستتان حرف بزنید ولی نمی‌توانید ارتباط چشمی برقرار کنید. سعی کنید به خودتان فشار بیاورید و هنگام صحبت کردن به چشم‌های طرف مقابلتان نگاه کنید و به تدریج، مدت زمان ارتباط چشمی را بیشتر کنید.

پیشرفت و منطقه امن
برای پیشرفت، خروج از منطقه‌ امن ضروری است

4. تلاشهای کوچک بهتر از تلاش نکردن است

گسترش منطقه امن در پیشرفت فردی بسیار مهم است. با این کار به مرور زمان با ترس‌هایتان روبرو می‌شوید و قدم‌های کوچکی برای رشد برمی‌دارید. ابتدا با ترس‌های کوچکتان روبرو شوید و به مرور زمان قدم‌های مقابله با ترس‌هایتان را بزرگتر کنید.

5. از شکست برای پیشرفت درس بگیرید

شکست را به عنوان معلم خود بدانید. شما می‌توانید از شکست‌های خود درس‌های زیادی بگیرید. ترس از شکست یکی از دلایل اصلی مقاومت برای خارج نشدن از منطقه امن است. از تجربیات خود بیاموزید و آ‌ن‌ها را قدم‌هایی برای رسیدن به موفقیت و در مسیر پیشرفت بدانید.

6. با افرادی که از مطقه امن خودشان فاصله گرفتهاند معاشرت کنید

اگر می‌خواهید زندگی خوبی همراه با پیشرفت داشته باشید با افرادی که شما را به انجام دادن کارهای جدید تشویق می‌کنند و ایده‌های جدیدی برای پیشرفت کردن دارند معاشرت کنید. معاشرت با این افراد در شما تاثیر می‌گذارد و می‌توانید راحت‌تر تغییرات را بپذیرید.

پیشرفت و منطقه امن
بهانه‌های خود برای رشد را کنار بگذارید

7. بهانه‌های خود را کنار بگذارید

سعی کنید بهانه‌هایتان را کنار بگذارید با خودتان و اطرافیانتان صادق باشید. به جای اینکه همیشه بهانه بیاورید که مشغول کار هستید، این را به خودتان اعتراف کنید که در واقع مضطرب هستید. ممکن است برای طرف مقابلتان ترستان بی مفهوم باشد ولی مهم خودتان هستید، با درک و شناخت ترس می‌توانید با آن‌ها مقابله کنید.

8. به دنبال فواید کارهایتان بگردید

به جای اینکه به طور مداوم در مورد آنچه که اشتباه اتفاق افتاده است فکر کنید، سعی کنید به کارهایی که موفق بوده فکر کنید و مثبت اندیش باشید. به طور مثال، وقتی در موقعیت اضطراب‌زا هستید به این فکر کنید که این موقعیت چگونه می‌تواند فرصت‌های جدیدی برای پیشرفت شما ایجاد کند؟

9. چرا زندگی را این قدر جدی گرفتهاید؟

زندگی را بیش از حد جدی نگیرید و بخندید. اگر شکست خوردید و یا اشتباه کردید فقط بخندید و تلاش کنید و حرکت کنید. این را قبول کنید که همه اهداف با تلاش به دست می‌آیند و ممکن است در مسیر پیشرفت چندین بار اشتباه کنید و یا شکست بخورید.

پیشرفت و منطقه امن
خروج از منطقه‌ امن می‌تواند سرگرم‌کننده باشد!

10. از زندگیتان لذت ببرید

می‌دانم که شاید این جمله کلیشه‌ای به نظر برسد. ممکن است خارج شدن از منطقه امن برایتان ترسناک به نظر برسد اما اگر به درستی انجام شود، می‌تواند سرگرم‌کننده باشد. پدیده‌های جدیدی را تجربه کنید، قدرت یادگیری تان را تقویت کنید و چیزهایی را یاد بگیرید که قبلا هرگز نمی‌دانستید.

منبع 1
منبع 2

برای مشاهده و شرکت در دوره‌های مشاوره و روانشناسی آنلاین، می‌توانید به اینستاگرام یاشام مراجعه کنید
مقالات دیگر ما را می‌توانید از صفحه‌ی مقالات یاشام مطالعه بفرمایید